May Kaidee's matlagningskurs
Kategori: Thailand

Steg 1 var att hacka grönsaker. Mycket tomat, lök, vitlök, morötter, blomkål och svamp som vi skar på ett speciellt thailändskt vis. Vi blev introducerade för citrongräs, citronblad, galangal (ingefärasläktet), thaibasilika och koriander. Ah allting var så fräscht och luktade så ljuvligt.



Första rätten gick ut på att göra chili paste. Morötter, vitlök, lök och torkad chili stektes samman med olja, socker (både mamma och jag förvånades över hur mycket socker som används i matlagningen!) och soja. Slutresultatet blev en stark röd sörja som vi sedan använde i de olika rätterna som smaksättning.



Vi gjorde två olika soppor. Tom Yam med grönsaker, lime, soja och citrongräs samt Tom Kha med extra mycket kokosmjölk. I båda sopporna blandades vår chili paste i. Wow vad gott. Speciellt Tom Kha som blev en favorit hos mig.

Därefter gjorde vi en smarrig jordnötssås som sedan användes vid lagningen av pad thai. Risnudlar wokade i olja tillsammans med grönsaker toppade med jordnötter, chili och lime. Mums!

Med dessa fräscha råvaror här nedan gjorde vi vår egna gröna curry paste. Smaskens.

Grön curry och Massaman curry stod på schemat. Trots deras olikheter hade vi alla svårt att bestämma oss för en favorit. Allt var bara sååå gott!!!





Dags att göra pumpa hummus!



Här håller den gulliga kokerskan, Nim, och jag på att förbereda någon smarrig rätt.

Grön papaya sallad in the making. Mums så gott (och starkt!). Och ni ser ju vilka råvaror! Helt fantastiska!!!

Vi avslutade kursen med att laga mango sticky rice. En favorit hos både mamma och mig. Stickigt ris steks med kokosmjölk och socker, mango och banan skärs i bitar och på toppen hälls sötad kokosmjölk. Det kan låta som en konstig kombo med mango och ris, men ah, vad gott det är!


Fyra timmar senare gick vi därifrån mätta som aldrig förr. Jag tror nog aldrig jag har ätit så mycket (god) mat på en och samma gång som jag gjorde igår. Mums!!!

Tack för en underbar matlagningskurs! :-)